1 Αυγούστου 2017

Συναντήθηκαν τα μέλη της Αναγνωστικής Λέσχης

 Συναντήθηκαν τα μέλη της Αναγνωστικής Λέσχης της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου στην αυλή του κτηρίου Μίληση. Το θέμα της συζήτησης ήταν το βιβλίο "Σερενάτα"του Ζουλφί Λιβανελί συνθέτη,συγγραφέα,σκηνοθέτη,λογοτέχνη,και πρεσβευτή καλής θέλησης στην Unesco.       
  Στην Κωνσταντινούπολη φτάνει από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ ο Γερμανός ογδονταοκτάχρονος καθηγητής Μαξιμίλιαν Βάγκνερ και η Μάγια Ντουράν ,υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ,είναι επιφορτισμένη με τη φιλοξενία του. Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό ακαδημαϊκό επισκέπτη,αλλά για έναν πονεμένο άντρα που έχει συνδέσει τη μοίρα του με το βυθό του Βοσπόρου από το 1943...
  Γύρω από ένα τραγικό αληθινό ιστορικό γεγονός ,τη βύθιση,τον τορπιλισμό ενός πλοίου του Στρούμα κατά τη διάρκεια του β´ παγκοσμίου πολέμου,ο συγγραφέας συνθέτει τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Τουρκίας- πριν το πραξικόπημα του 2016 που έχουν όλα αλλάξει και έχει φιμωθεί η ελευθεροτυπία.
  Η συζήτηση είχε μεγάλη διάρκεια και ακούστηκαν απόψεις πολλές και διαφορετικές.. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βιβλίο είχε ιστορικό,πολιτικό,κοινωνιολογικό,πολιτισμικό        ενδιαφέρον,όμως είχε λογοτεχνικές αδυναμίες.
  Στη συνέχεια η ποιήτρια Ευτυχία Λαδά Βελέντζα,που παραβρισκόταν μίλησε για τις δυο ποιητικές συλλογές της,που θα παρουσιάσει την Παρασκευή 4/8 στον ίδιο χώρο...